“Verbinding: ons diepste verlangen, onze grootste angst”

Psychotherapie is gericht op ontwikkelingstrauma

Ontwikkelingstrauma is een verzamelnaam voor klachten die het gevolg zijn van een traumatische of onveilige jeugd. Een gebeurtenis die je hier en nu meemaakt kan onderliggende traumatische reacties of ervaringen oproepen uit je vroege jeugd.

We zijn als kind een lange tijd afhankelijk van onze ouders of verzorgers. We hebben een aantal basisbehoeften. Als deze behoeften onvoldoende ingevuld worden en dit ook niet hersteld wordt, roept dit bij het kind onbehagen op. Het kind zal in eerste instantie reageren met protest en boosheid. Als ouders daar onvoldoende op reageren en de situatie langer aanhoudt, zal het kind de oorspronkelijke behoefte wegdrukken, zodat de liefdes-/hechtingsrelatie met de ouders blijft bestaan. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Het ontwikkelt een overlevingsstrategie. Misschien herken je je in de volgende voorbeelden:

  • Moeite met het aangaan van verbinding.
  • Geen contact voelen met je eigen lichaam en uitsluitend in je hoofd zijn
  • Een gerichtheid op de (behoeften van) anderen.
  • Je wilt over elke situatie controle hebben.
  • Het gevoel te hebben altijd je best te moeten doen en niet meer kunnen ontspannen.
  • Moeite hebben om liefde of seksualiteit toe te laten

Hoe ziet een sessie eruit?

Ik heb geen vaste volgorde van onderwerpen of technieken. De basis voor de sessies zijn jouw wensen en verlangens, die vormen de rode draad van het proces.

In de basis werk ik tijdens de sessies met NARM®, maar maak ook gebruik van o.a. systemisch werk en technieken uit de lichaamsgerichte psychotherapie.

Neem gerust contact met me op om te overleggen of deze vorm van therapie bij jou past. Als je dat fijn vindt, kun je gratis en vrijblijvend kennis met me maken in mijn praktijk.

NARM® therapie

De NARM® therapie begint bij je verlangen. De wens om iets anders te beleven of te doen, wat tot nu toe niet lukt.

Vanuit je verlangen verken je wat je tegenhoudt. Daarin ontdek je patronen en strategieën en de bijbehorende behoeftes en conflicten in jezelf. En zoek je manieren om deze los te laten, je er minder mee te identificeren. Vaak vraagt dit om in te zien en te ervaren dat de ‘angsten’ van vroeger in het hier en nu minder vat op je hoeven te hebben.

In de NARM® werken we zowel met de cognitie als met onze lichamelijke en emotionele reacties. Juist deze wisselwerking maakt de werkwijze effectief. Hierbij is het volwassen ‘hier-en-nu’ perspectief de basis.

Hoe anderen het hebben ervaren

Marie Vlaander

En wat ik afgelopen woensdag vergat te zeggen: ik heb echt baat bij de sessies! Kan steeds sneller voelen en zit daardoor minder in m’n hoofd. Maakt dat ik (in elk geval op dit moment) steviger sta. En het voelt niet als een kunstje of als symptoombestrijding maar als iets waar ik de rest van m’n leven iets aan kan hebben. Dus dank alvast! 🙂 (want ik veranker dat graag nog iets verder)

Amber de Groot

Dank je wel Karen, je hebt me laten ervaren dat ik veilig ben in mezelf en dat ik kan blijven, ook als het spannend wordt. Je hebt me uitgedaagd om het oncomfortabele en wantrouwen te voelen, ook in ons contact. Spannend, maar ook heel veilig. Ik vond de opstellingen die we deden ook heel mooi en magisch. Het heeft mijn leven verrijkt!