Het gewaar zijn van jezelf in je lichaam vindt plaats op verschillende lagen. Je hebt bijvoorbeeld de fysieke laag. Daar neem je je lichaam fysiek waar en noem je lichaamsbewustzijn. Je hebt ook een emotionele laag. Je neemt waar in je lichaam welke emoties je beleeft. Je voelt bijvoorbeeld boosheid, verdriet, pijn, blijdschap of angst (in verschillende gradaties). Nog een andere laag is de energetische laag. In die laag neem je de energie in jezelf en ook om je heen waar. (Levens-)energie is te voelen, maar soms lastig te duiden. Dit neemt iedereen op een andere wijze waar.

De onderstaande oefeningen en geleide meditaties kunnen je helpen om de verschillende lagen in jezelf waar te nemen. Ik ben benieuwd naar wat je ervaart en wat de oefeningen je brengen. Ik hoor graag van je!

Geleide meditaties

De geleide meditatie oefeningen die je hieronder kunt vinden zijn bedoeld om je af te stemmen op je jezelf via je lichaam, je adem en je energie. Ze helpen je om meer in jezelf te voelen, meer gecentreerd te zijn en je voelen wat je nodig hebt.

Lijfwerk oefeningen

Deze oefeningen helpen je om je lichaam meer te voelen, je energie beter te laten doorstromen en meer contact te krijgen met wat er in je leeft. Neem achteraf de tijd om waar te nemen welk effect de oefeningen op je hebben gehad.